Mereu am visat sa vad Parisul. Speram ca o sa ma molipseasca de aerul lui boem si elegant, ca o sa ma transforme pentru cateva zile intr-o “chique madame”, ca “la vie en rose” e pentru toata lumea si poti sa ti-o cumperi cu 2 bilete low cost.
L-am vazut de doua ori si mi-am promis ca o sa revin din nou, asa cum numai pe malul marii ti se intampla, sa nu te dai dus decat cu promisiunea ca vei reveni.
Am mers fara harta pe stradutele lui si, ca si cum m-as fi jucat cu un caleidoscop magic, am schimbat de fiecare data lentilele: Parisul romantic, Parisul cochet, stralucitor sau dimpotriva murdar, nesigur si scump.
La capitolul vedere, eu nu sunt deloc cea mai exacta, oftalmologul a estimat o eroare serioasa. Dar, eroarea mea de vedere iese din planul real si se prelungeste si in materie de perceptie.
De fiecare data cand mi se cere o recomandare pentru Paris, intru intr-o stare speciala, amestecata cu putina invidie dar si cu toata bucuria pe care o simti cand contribui la un codou surpriza.
Ultima data Parisul mi s-a parut ca respira un aer magic, grandios , de metropola moderna dar usor prafuita, asa cum sunt uneori hainele adevaratilor aristocrati.
Am bineinetles, ca orice turist, telefonul plin de poze de la turn si, totusi, pe retina mi-au ramas alte imagini.
Am vrut sa fac o poza in care fiu-meu zambea fericit cu 2 porumbei pe umar in fata catedralei Notre Dame, dar imaginea cordonului de soldati cu mitraliere aflat la nici un metru in spatele lui, a schimbat brusc focusul.
M-am intrebat daca nu e posibil ca porumbeii sa se aseze chiar pe soldati si apoi mi-am imaginat in final o poza cu un stol aterizat pe un AK47.
Dar nu vreau sa insist pe fortele de ordine , la fel sunt si pe Champs Elisee, unde la intrarea in orice magazin sau cafenea esti perchezitionat, la turn si la majoritatea obiectivelor importante.
Ce e de vazut in Paris? Sunt mii de ghiduri care o spun probabil, eu nici nu incerc sa le fac concurenta.
Nu va recomand niciun muzeu , desi toate sunt de vazut ( poate pentru cine sta mai mult de o saptamana insa).
Pentru copii in special e de vazut Cite des sciences et de l’industrie, o locatie pentru “cultura” stiintifica si tehnica pe intelesul copiilor.
Va recomand sa va plimbati pe stradutele din piata Tertre de la langa Sacre Coeur si sa faceti o croaziera pe Sena ( seara ar fi si mai bine, vedeti toate podurile si obiectivele luminate)
Faceti-va timp sa beti o cafea si sa savurati bunatati la o bulangerie/ patiserie , sa cititi o carte sau doar sa pierdeti vremea pe malul Senei.
Mancati intr-unul din restaurantele cochete din Cartierul Latin si respirati adanc aerul civilizatiei europene pe bulevardele largi, cu parfum de epoca.
Cand veti trece pe langa langa Notre Dame, va veti plimba prin Jardins des Luxemburg sau veti privi luminile Turnului Eiffel desenate pe cerul Parisului, va veti indragosti iremediabil.
Parisul nu se compara decat cu sine insusi si de fiecare data castiga fara emotii, dar tocmai mizand pe toate emotiile din lume.